Analyse
In het kort 8 jaar geleden - maandag 5 januari 2009

Wat is er gebeurd tussen 26 december 2008 en 2 januari 2009 ? Meer nieuws over aandelen...

Variaties tussen de slotkoersen van 26/12/2008 en 02/01/09 in lokale munt

BASF (+5,7 %; 28,00 EUR) • Kopen
Half september lanceerde BASF een overnamebod van 50 EUR cash per aandeel op het Zwitserse Ciba. We raadden u aan om op het bod in te gaan, dat een mooie meerwaarde bood t.o.v. de toenmalige koers. Na goedkeuring van de autoriteiten zou het bod in het eerste kwartaal van 2009 gefinaliseerd moeten worden. We schrappen het aandeel Ciba uit onze selectie: niks wijst op een eventueel mislukken van de operatie en de liquiditeit van de nog verhandelde aandelen Ciba is erg laag.

CS GROUPE (+2,7 %; 28,50 CHF) • Houden
Crédit Suisse maakte bekend dat het een deeltje van zijn tak activabeheer verkocht aan Aberdeen Asset Management, in ruil voor een belang van 24,9 % in deze onderneming. De operatie vertegenwoordigt zowat 13 % van de activa in beheer en lijkt tegen een erg lage prijs te gebeuren, wat niet verbazingwekkend is aangezien de potentiële kopers niet stonden te dringen. Door de operatie verlaagt CS zijn blootstelling aan een activiteit die volgens ons in 2008 verlieslatend zal zijn geweest ten gevolge van de crisis (de kosten zijn er veel hoger dan in andere activiteiten). De impact op het resultaat lijkt erg klein.

DEXIA (+30,7 %; 3,53 EUR) • Houden
Mediaberichten maakten gewag van een opsplitsing waarbij La Banque Postale (Frankrijk) de Franse activiteiten van Dexia zou overnemen. Een dergelijk scenario houdt een bepaalde industriële logica in: de Franse Dexia-tak heeft het momenteel lastig om middelen aan te trekken omdat het zelf niet over deposito’s beschikt terwijl de Franse postbank die wel heeft en daar wettelijk niet veel mee mag doen. Het scenario zou evenwel nog niet in de raad van bestuur besproken zijn.

FORTIS (+8,1 %; 1,02 EUR) • Houden
Fortis boekt 295 miljoen euro (0,12 EUR per aandeel) verlies op de verkoop van Amerikaanse dollars en Britse ponden die de holding had ingekocht om haar deel in de portefeuille van gestructureerde rommelkredieten te betalen, een transactie die door het vonnis van 12 december voorlopig werd opgeschort. Fortis besliste de valuta niet langer aan te houden en met verlies opnieuw te verkopen. We vinden deze actie nogal voorbarig en wederom een staaltje van wanbeheer… tenzij het een signaal is dat de holding zelf niet meer in het BNP Paribas-scenario gelooft !

UBS (+5,8 %; 14,84 CHF) • Houden
Om haar eigen vermogen op te krikken, dat door de crisis gedecimeerd werd, verkoopt UBS haar belang in Bank of China. De impact van de operatie zal klein zijn. Het management bevestigde dat het vierde kwartaal van 2008 zwaar verlieslatend zal zijn, onder meer door hoge herstructureringskosten en de overdracht van activa aan de Zwitserse nationale bank (die voor 60 miljard USD toxische activa overneemt). Tot slot wordt UBS ook genoemd in de Madoff-affaire. Het is nog onduidelijk in hoeverre UBS verantwoordelijk is voor de verliezen die de beleggers hebben opgelopen, maar hoe dan ook kon de bank deze nieuwe smet op haar blazoen missen als kiespijn, net nu ze volop het vertrouwen probeert terug te winnen.

Deel dit artikel