Analyse
Deutsche Bank 8 jaar geleden - maandag 19 januari 2009

Het povere kwartaalresultaat zwengelt de speculatie over een kapitaalverhoging weer aan.

Soliditeit brokkelt af

Het povere kwartaalresultaat zwengelt de speculatie over een kapitaalverhoging weer aan. Goedkoop aandeel, maar niet kopen.
Houden.

Sinds het begin van de crisis zijn de resultaten van Deutsche Bank van bedenkelijke kwaliteit, maar nog altijd beter dan die van de concurrentie. En de groep ging prat op haar weerstandsvermogen. Maar met een verlies van 10 EUR per aandeel blijft het resultaat over het vierde kwartaal onder de meest pessimistische voorspellingen. Oorzaak, de volatiliteit van de aandelenhandel en van de CDS (verzekering tegen niet-terugbetalingen), voorzieningen op obligatieverzekeraars, een zwaar verlies in het vermogensbeheer… Tot nu toe is de solvabiliteit dankzij diverse verkopen en boekhoudkundige operaties vrij goed op peil gebleven (Tier one van 10 % verwacht voor 2008) en moest de groep nog geen beroep doen op de overheid. Maar dat zou kunnen veranderen : de (onvermijdelijke) inspanningen om de blootstelling aan riskante activa verder af te bouwen zullen de solvabiliteit verzwakken. 2008 zal met een verlies van 8 EUR per aandeel afgesloten worden en het dividend wordt verminderd tot 0,50 EUR bruto (4,50 EUR over 2007). Op 05/02, bij de publicatie van de resultaten 2008, zullen we de omvang van de schade beter kunnen inschatten. We verlagen onze winstraming voor 2009 alvast van 5,70 tot 3 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 19,76 EUR

Deutsche Bank is de grootste Duitse privé-bank die een plaatsje tussen de grootste zakenbanken ter wereld ambieert. In Duitsland verstevigt ze haar retailbankpoot.

Deel dit artikel