Analyse
ASML 9 jaar geleden - vrijdag 16 januari 2009

Voor het eerst sinds vijf jaar moest ASML een kwartaalverlies opbiechten. Wij vrezen dat het slechts een begin is.

Duikt in het rood

Voor het eerst sinds vijf jaar moest ASML een kwartaalverlies opbiechten. Wij vrezen dat het slechts een begin is. Duur aandeel.
VERKOPEN.

De crisis die huishoudt in de halfgeleidersector heeft diepe sporen achtergelaten op het resultaat van het vierde kwartaal. Doordat de investeringen in de fabricage van chips stilgevallen zijn, is de omzet gehalveerd. Op dit niveau is de operationele activiteit net winstgevend. Maar omwille van de eenmalige kosten van 0,32 EUR per aandeel, werd het vierde kwartaal uiteindelijk met verlies afgesloten (0,12 EUR winst zonder eenmalige kosten). De jaarwinst komt daarmee op 0,75 EUR per aandeel (inclusief eenmalige kosten). Voor 2009 zijn de vooruitzichten verre van schitterend. Het orderboek, dat eind september al erg mager uitviel, is de laatste maanden verder uitgedund en bevat nog slechts 41 machines, het laagste peil van de afgelopen 10 jaar. Een herstel van de verkoop is dus niet voor morgen. Volgens ons kan ASML winst in 2009 dan ook vergeten. De groep houdt daar zelf al rekening mee aangezien ze haar dividend over 2008 met 20 % verlaagt. Wij hebben onze vooruitzichten nogmaals teruggeschroefd. Voor 2009 rekenen we nu op een verlies van 0,10 EUR, terwijl we vroeger op 0,30 EUR winst tipten. Voor 2010 verlagen we onze winstprognose van 0,60 tot 0,50 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 12,39 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel