Analyse
Allianz 8 jaar geleden - donderdag 15 januari 2009

De nieuwe voorwaarden van de verkoop van Dresdner Bank zijn in het voordeel van Allianz.

Rode cijfers voor 2008 verwacht

De nieuwe voorwaarden van de verkoop van Dresdner Bank zijn in het voordeel van Allianz. Het aandeel is correct gewaardeerd. 
HOUDEN.

De verkoop van Dresdner Bank aan Commerzbank, die even op de helling stond door de twijfels rond de financies van de overnemer, werd zopas afgerond. De Duitse staat neemt 25 % van Commerzbank over, terwijl Allianz op obligaties van Dresdner intekent (die 9 % opbrengen) en een pak toxische activa overneemt. Aan het einde van de rit zal Allianz 13,8 % van Commerzbank bezitten, en niet 30 % zoals eerder voorzien. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders van de verzekeringsgroep die haar betrokkenheid vermindert bij een bank die nog niet uit de problemen lijkt en die in het 4de kwartaal 2008 wellicht veel minder goed gepresteerd heeft dan verwacht. Maar aangezien de waarde van Dresdner Bank neerwaarts werd herzien, zal de verkoop van de bankdochter de winst van Allianz in de onmiddellijke toekomst minder positief beïnvloeden dan gehoopt.
We houden er nu rekening mee dat er voor 2008 een verlies van 0,30 EUR per aandeel in de boeken zal komen, i.p.v. de verwachte winst van 1,40 EUR. Wie nog aandelen Commerzbank bezit, verkoopt ze best : na de overname van Dresdner lijkt de groep ons erg kwetsbaar en de overheidssteun stelt ons niet bepaald gerust wat de financiële situatie betreft.

Koers op het moment van de analyse : 66,98 EUR

De Duitse verzekeraar Allianz, die via de overname van Dresdner Bank in 2001 in de bankverzekering stapte, heeft meer dan 60 miljoen klanten in meer dan 70 landen. Internationaal is de groep vooral actief in niet-leven.

Deel dit artikel