Analyse
VPK Packaging 8 jaar geleden - donderdag 18 december 2008

Ook al staat VPK financieel stevig in zijn schoenen, de economische crisis eist haar tol en die situatie kan ons inziens nog een heel tijd aanhouden.

Marges onder druk

Ook al staat VPK financieel stevig in zijn schoenen, de economische crisis eist haar tol en die situatie kan ons inziens nog een heel tijd aanhouden. Correct gewaardeerd aandeel. 
HOUDEN.

Hoewel de omzet (zonder rekening te houden met verkochte activiteiten) tijdens de eerste negen maanden nog met 4,9 % steeg, schat VPK de nabije toekomst van de papier- en verpakkingssector vrij somber in. De verkoop van verpakkingen is immers erg cyclisch : een daling van de consumptie doet de vraag naar verpakkingen onmiddellijk afnemen. Terwijl de vertraging in het 3de kwartaal nog beperkt bleef, verwacht de groep dat de verkochte volumes in de laatste maanden van het jaar zullen dalen. De bedrijfsmarge zal (verder) onder druk komen door de dalende papierprijzen (groeiende overcapaciteit), de hoge(re) energiekosten en de duurdere hulpstoffen. Het bedrijfsresultaat  zal in het 2de semester dan ook lager liggen dan in het eerste. Nadat eerder op het jaar al dochter Doopa (oud papier) de deur uitging en de sluiting van een verlieslatende papierfabriek in het VK werd aangekondigd, besliste VPK nu de bouw van een papierfabriek in Oost-Europa (één van de grootste projecten ooit voor het bedrijf) uit te stellen. We verlagen onze winstramingen voor 2008 van 4,00 naar 3,05 EUR per aandeel en voor 2009 van 4,92 naar 2,88 EUR. Voor 2010 mikken we op 2,94 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 18,20 EUR

De Belgische groep VPK is actief in 12 landen, verwerkt oud papier tot golfkarton (nr. 8 in Europa), massief karton, hulzen en hoekprofielen.

Deel dit artikel