Analyse
Nokia 9 jaar geleden - maandag 8 december 2008

Gezien de economische verzwakking schroeft Nokia zijn vooruitzichten nog verder terug. Toch hoopt de groep volgend jaar marktaandeel te winnen.

Winstwaarschuwing

Gezien de economische verzwakking schroeft Nokia zijn vooruitzichten nog verder terug. Toch hoopt de groep volgend jaar marktaandeel te winnen. Duur aandeel.
VERKOPEN.

De grootste gsm-fabrikant ter wereld verlaagt andermaal zijn verwachtingen voor het 4de kwartaal en voor 2009. De groep reageert daarmee op de snelle aftakeling van de economie, vooral in de groeilanden waar ze erg actief is. Het zwakke consumentenvertrouwen voorspelt weinig goeds voor de eindejaarsverkopen en de verdelers stemmen hun stocks daarop af. Dat zal zware gevolgen hebben voor het 4de kwartaal, want de groep heeft nog geen tijd gehad om haar kosten aan die situatie aan te passen. Dat zal in de loop van 2009 gebeuren. De groep verwacht dat de verkoop van mobiele telefoons volgend jaar wereldwijd met ten minste 5 % zal terugvallen en dat ook de gemiddelde verkoopprijs zal dalen (verminderde koopkracht in Europa en groter aandeel in de omzet van de groeilanden waar de prijzen lager liggen). De bedrijfsmarge zal onder druk komen. Nokia rekent echter op nieuwe modellen om marktaandeel in te pikken van haar concurrenten die dikwijls in een minder gunstige positie verkeren (kleinere omvang, minder comfortabele marges en financiële situatie). We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel voor 2008 van 1,33 tot 1,20 EUR en voor 2009 van 1,15 tot 0,95 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 10,28 EUR

De Finse groep Nokia is wereldleider voor telecomapparatuur. Ze is o.m. de grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons en op één na de grootste leverancier van installaties voor mobilofonie via een joint venture met Siemens.

 

Deel dit artikel