Analyse
Deceuninck 9 jaar geleden - maandag 8 december 2008

De situatie t.o.v. de banken wordt kritiek en er komt een kapitaalverhoging. Vraag is met welke winstverwatering tot gevolg.

Gevaar voor winstverwatering

De situatie t.o.v. de banken wordt kritiek en er komt een kapitaalverhoging. Vraag is met welke winstverwatering tot gevolg. Omwille van die onzekerheid doet u het aandeel beter de deur uit, ook al is het correct gewaardeerd. 
VERKOPEN.

2008 zal met een verlies van ±0,30 EUR per aandeel afgesloten worden. Voor 2009 mikken we op een kleine winst van 0,17 EUR. De daling van de pvc-prijzen en de stijging van de verkoopprijzen zullen de marges weliswaar ten goede komen, maar de omzetcijfers zullen onder de crisis lijden. Een herstel zit er ten vroegste voor 2010 in. Midden oktober leek de koersval ons echter overdreven en waagden we een gokje. Maar sindsdien is de rentabiliteit nog gedaald. De groep torst een zware schuldenlast – in juni 103 % van het eigen vermogen – na de agressieve expansie- en overnamepolitiek van de laatste 5 jaar. Als ze haar verplichtingen tegenover de banken niet nakomt, zou dat veel geld kosten. Ze moet dus haar kapitaal verhogen. Maar in welke mate ? Indien ze haar schuldenlast wil terugbrengen tot 80 % van het eigen vermogen, een redelijker, maar nog altijd hoog niveau, heeft ze 40 miljoen nodig. In de veronderstelling dat de nieuwe aandelen met een korting van 20 % uitgegeven worden (om de beleggers te lokken), dan zou het aantal aandelen met 62 % stijgen, wat de winst per aandeel 2010 van de geraamde 0,52 tot 0,32 EUR zou herleiden.

Koers op het moment van de analyse : 3,61 EUR

Het Belgisch bedrijf Deceuninck is de grootste producent ter wereld van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). Realiseert bijna 40 % van zijn omzet in Oost-Europa en Turkije.

Deel dit artikel