Analyse
Telefonica 9 jaar geleden - maandag 24 november 2008

Voor het ogenblik lijkt de Spaanse operator minder van de crisis te weten dan zijn concurrenten. Dat zou in de toekomst zo kunnen blijven.

Beschikt over mooie troeven

Voor het ogenblik lijkt de Spaanse operator minder van de crisis te weten dan zijn concurrenten. Dat zou in de toekomst zo kunnen blijven. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De resultaten van het derde kwartaal waren vrij bemoedigend. Conform de verwachtingen nam de omzet op vergelijkbare basis met 5,7 % toe (+6,7 % in het eerste semester) en steeg de bedrijfswinst met 9 % (3,5 % in het eerste semester). De groep handhaaft dan ook haar jaardoelstellingen. 2009 wordt uiteraard moeilijker. Sinds oktober is de economische situatie in Spanje en in Latijns-Amerika, de belangrijkste markten van de groep (resp. 45 en 35 % van het bedrijfsresultaat) plotseling drastisch verslechterd. Toch zijn er enkele lichtpuntjes. Vooreerst is er het feit dat de resultaten van de telecomoperatoren over het algemeen weinig conjunctuurgebonden blijken te zijn. Voorts bleef de achteruitgang van Telefonica in Spanje (dat samen met het Verenigd Koninkrijk nochtans een van de grootste Europese slachtoffers van de crisis was) in het derde kwartaal beperkt en presteerde de groep beter dan de meeste van haar concurrenten in Europa en Latijns-Amerika. Bovendien is de schuldenlast verminderd. En ten slotte kondigt de groep een nieuwe inkoop van eigen aandelen en een stijging van het dividend over 2009 aan. We ramen de winst per aandeel voor 2008 op 1,56 EUR en voor 2009 op 1,50 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 14,37 EUR

Telefonica is de grootste telecomoperator in Spanje en Latijns-Amerika (36 % van de omzet 2007). De groep is ook aanwezig in de rest van Europa (26 % van de omzet).

Deel dit artikel