Analyse
E.ON 9 jaar geleden - maandag 17 november 2008
Als gevolg van de financiële crisis is het kwartaalresultaat fors teruggevallen, maar volgens ons beschikt E.ON over voldoende troeven om de storm het hoofd te bieden.

Lijdt onder financiële crisis

Als gevolg van de financiële crisis is het kwartaalresultaat fors teruggevallen, maar volgens ons beschikt E.ON over voldoende troeven om de storm het hoofd te bieden. Ondanks de forse koersdaling, zijn we geen koper.
HOUDEN.

Het bedrijfsresultaat is de eerste negen maanden van het jaar met 8 % gestegen, maar door uitzonderlijke verliezen (hogere financiële lasten, herstructureringskosten) daalde de winst per aandeel met meer dan 42 % t.o.v. een jaar geleden. Daarmee vermindert de capaciteit van de groep om liquiditeiten te genereren die haar in staat stellen een dividend uit te keren en haar schulden terug te betalen. E.ON zag zijn schuldenlast in 2008 enorm toenemen (41 miljard euro, tegen 24 miljard in 2007) en de stijging van de rente is een forse streep door de rekening : bijna 10 % van de leningen vervalt in 2009 en nieuwe kredieten zullen duurder uitvallen. Daarom staakt de groep de inkoop van eigen aandelen en stelt ze een aantal investeringen uit. Gezien de economische crisis die de winstvooruitzichten beperkt is het haar inderdaad geraden voorzichtig te zijn, zonder daarom haar strategie (elektriciteit, gas, duurzame energie) en haar leiderspositie in Duitsland in gevaar te brengen. We verlagen onze winstvooruitzichten voor 2008 van 2,76 naar 2,65 EUR per aandeel en voor 2009 van 3,47 naar 2,29 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 28,19 EUR

E.ON is de grootste Duitse elektriciteits- en gasmaatschappij en de tweede grootste stroomproducent van het UK, ook stevig ingeplant in Nederland, Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie is de groep wereldwijd het tweede grootste nutsbedrijf, na het Franse EDF.

 

Deel dit artikel