Analyse
Deutsche Bank 9 jaar geleden - maandag 3 november 2008

De bank wil haar financiële situatie verbeteren en trekt voor het eerst haar dividend in twijfel. Wij waren al langer heel voorzichtig.

Dividend zwaar bedreigd

De bank wil haar financiële situatie verbeteren en trekt voor het eerst haar dividend in twijfel. Wij waren al langer heel voorzichtig.
HOUDEN.

We verwachtten voor het 3de kwartaal een fors verlies, maar het werd uiteindelijk een kleine winst (0,80 EUR per aandeel). Dat is enkel te danken aan een belastingkrediet en boekhoudkundige wijzigingen aan de waardering van activa. In de vermogensbank haalde de crisis alle activiteiten onderuit (handel in financiële producten, advies aan bedrijven...) en de komende 6 maanden is er geen hoop op beterschap. De financiële structuur van Deutsche Bank is verbeterd na de kapitaalverhoging (om de overname van Postbank te financieren) maar ze blijft minder goed dan die van de beste financiële instellingen in Europa. Toch is de bank niet van plan om aan te kloppen bij de Duitse staat maar wil ze op eigen kracht voortwerken aan haar afslankingskuur en investeren in haar retailnet (400 nieuwe kantoren tegen 2010). Ze overweegt daarbij voor het eerst om haar dividend te schrappen (4,50 EUR bruto in 2007). Onze winstramingen houden al rekening met de afwezigheid van een dividend over boekjaar 2008. Gezien het positieve kwartaalresultaat verhogen we onze winstraming voor 2008 van 2,00 naar 2,50 EUR, maar voor 2009 schroeven we ze terug van 6,50 naar 6,00 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 29,95 EUR

Deutsche Bank is de grootste Duitse privé-bank die een plaatsje tussen de grootste zakenbanken ter wereld ambieert. In Duitsland verstevigt ze haar retailbankpoot.

 

Deel dit artikel