Analyse
SAP 9 jaar geleden - maandag 13 oktober 2008

De financiële crisis en de recessie lieten hun sporen na in de resultaten van het derde kwartaal. De prognoses worden teruggeschroefd.

Legt de lat minder hoog

De financiële crisis en de recessie lieten hun sporen na in de resultaten van het derde kwartaal. De prognoses worden teruggeschroefd.
Duur aandeel.
VERKOPEN.

In het derde kwartaal viel de activiteit “erg plotseling en erg onverwacht“ terug. SAP heeft de problemen van zijn klanten (waaronder heel wat financiële instellingen !) duidelijk onderschat. Een serieuze hapering voor de sectorleider die dit jaar sterke prestaties neerzette (groei marktaandeel en inhaalbeweging op rivaal Oracle inzake rentabiliteit). De groep zal in het derde kwartaal dan ook heel wat minder omzet realiseren dan verwacht, vooral in de divisie sofware en aanverwante diensten (72 % van de verkoopcijfers). En SAP is de jaardoelstellingen inzake omzet en rentabiliteit die een maand geleden opgetrokken werden (en die wij te ambitieus vonden), naar beneden aan het herzien. Gezien de dreigende recessie wordt ook 2009 een moeilijk jaar. Voor 2008 verlagen we onze raming van de winst per aandeel van 1,85 naar 1,55 EUR en voor 2009 van 2,20 naar 1,65 EUR.
In die omstandigheden zal het geen sinecure zijn om de dure overname van Business Objects (2007) te rentabiliseren en om diens producten voor kleine en middelgrote ondernemingen op de markt te introduceren.

Koers op het moment van de analyse : 24,34 EUR

SAP is de derde grootste softwarebedrijf ter wereld, marktleider voor beheerssoftware voor bedrijven (meer dan 33 000 klanten).

Deel dit artikel