Analyse
Aegon 9 jaar geleden - vrijdag 17 oktober 2008

Momenteel wordt er nog geen gewag gemaakt van een kapitaalverhoging, maar wij vrezen dat de groep in het dividend zal snijden om de financiële situatie te stutten.

Dividend in gevaar

Momenteel wordt er nog geen gewag gemaakt van een kapitaalverhoging, maar wij vrezen dat de groep in het dividend zal snijden om de financiële situatie te stutten. 
HOUDEN.

De verzekeraar probeert de markten te sussen : hij is niet van plan om een beroep te doen op zijn aandeelhouders of op de Nederlandse overheid om zijn eigen vermogen te verhogen. Maar gezien het heviger worden van de financiële crisis is het volgens ons niet uitgesloten dat de groep haar dividend verlaagd om haar financiële gezondheid te beschermen. De winst over het 3de kwartaal zal aangevreten worden door voorzieningen (0,20 EUR per aandeel) wegens de blootstelling aan financiële instellingen met problemen (Lehman Brothers, AIG, Washington Mutual). Door de financiële crisis en de beursdebacle ziet de groep bovendien de waarde van haar aandelen- en obligatieportefeuille dalen. Aegon dat een groot deel van zijn winst in de VS haalt (65 % in het eerste semester), een land dat in een recessie zit, lijdt onder de dalende verkoop van levensverzekeringen en loopt een groter kredietrisico. De groep heeft haar investeringen in de VS wel teruggeschroef, maar dat zal niet onmiddellijk effect sorteren. We hebben onze winstraming voor dit jaar dan ook serieus verlaagd, van 0,60 naar 0,35 EUR per aandeel. Intussen heeft Aegon zijn positie versterkt in Brazilië en toont het interesse voor activa van AIG in Japan.

koers op het moment van de analyse : 3,79 EUR

De Nederlandse verzekeraar Aegon is gespecialiseerd in levensverzekeringen (93 % van de inkomsten), wil zich versterken buiten Nederland (19 % van de investeringen) en de Verenigde Staten (58 %) en mikt daarvoor op het Europese vasteland en op Azië.

Deel dit artikel