Analyse
Nysrtar 9 jaar geleden - maandag 22 september 2008

De forse winstdaling die we vanaf 2009 verwachtten, zal zich al vanaf dit jaar voordoen. Veel muziek zit er voor de komende jaren niet in.

Zinkprijs zakt verder weg

De forse winstdaling die we vanaf 2009 verwachtten, zal zich al vanaf dit jaar voordoen. Veel muziek zit er voor de komende jaren niet in. Het aandeel noteert 40 % onder de boekwaarde, maar blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De prijs van zink, een metaal dat o.m. gebruikt wordt om ijzer te galvaniseren (bijna 50 % van de afzet) en dat vooral in de bouw- en de transportsector gebruikt wordt, ondervindt uiteraard de weerslag van de steeds somberder economische vooruitzichten. Na de duik van 45 % in 2007, verloor hij sinds begin 2008 nog eens 29 %. Aangezien de raffinagemarges (de vergoeding die de raffineurs voor hun arbeid ontvangen) voortdurend aangepast worden aan de fluctuatues van de zinkprijs, zal de winst van Nyrstar dit jaar al een flinke knauw krijgen, hoewel de groep dankzij het relatieve gebrek aan raffinagecapaciteit bij de zinkproducente nog vrij gunstige voorwaarden kon bedingen. Maar de komende jaren zal de situatie drastisch veranderen : de raffinagecapaciteit neemt toe, terwijl het aanbod dreigt te verminderen (bij een zinkprijs van minder dan 2000 USD/ton, is een aantal mijnen niet meer rendabel). We sluiten niet uit dat Nyrstar in 2010 in het rood zal beĆ«indigen. Voor dit jaar ramen wij de winst per aandeel op hooguit 0,55 EUR (inclusief de minderwaarde op de verkoop van de participatie in het Thaise Padaeng).

Koers op het moment van de analyse : 5,39 EUR

Na het strovuurtje in februari (noodweer in China, de grootste zinkproducent ter wereld) dook de zinkprijs (fijne lijn, rechterschaal, in USD) de diepte in, en sleurde Nyrstar (vet, in EUR) mee.

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 10 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet).

Deel dit artikel