Analyse
Lloyds TSB 9 jaar geleden - vrijdag 26 september 2008

De voordelen van de fusie met HBOS wegen niet op tegen de nadelen.

Wijziging advies en risicograad

De voordelen van de fusie met HBOS wegen niet op tegen de nadelen. Het aandeel is niet langer goedkoop. HOUDEN.

Lloyds TSB stond tot voor kort als enige Britse bank op ons aankooplijstje omwille van het relatief conservatieve beleid van de groep en omdat de vastgoedcrisis minder vat op haar had dan op haar concurrenten. De overname van de noodlijdende Halifax Bank of Scotland (HBOS) heeft de kaarten grondig door elkaar geschud. HBOS, de grootste hypotheekbank van het VK, werd zwaar getroffen door de vastgoedcrisis die haar een deel van haar inkomsten kostte, en door de crisis van de financiële markten waarvan ze voor het grootste deel van haar werkingsmiddelen afhankelijk is. Een overname was de enige oplossing. De operatie levert Lloyds ontegensprekelijk forse besparingen op, maar de marktaandelen die de groep erbij wint, behoren tot een bijzonder moeilijke segment dat nog altijd in crisis verkeert. En terwijl voordien 70 % van het geld dat ze nodig had om kredieten te verstrekken afkomstig was van klantendeposito, is dat na de fusie 57 %.
We hebben onze winstramingen voor 2008 verlaagd naar 30,00 pence per aandeel (gevolgen van de crisis) en ook voor 2009 mikken we op 30,00 pence (crisis + integratie HBOS). We hebben tevens onze dividendverwachtingen fors teruggeschroefd en de risicograad opgetrokken van 3 naar 4.

Koers op het moment van de analyse : 273,25 p.

LLoyds TSB is een Britse financiële groep, met ongeveer 16 miljoen klanten, en de grootste retailbank van het VK. De groep heeft daarnaast nog twee activiteitspolen : spaarverzekeringen en private banking enerzijds en internationale zakenbank anderzijds.

Deel dit artikel