Analyse
General Motors 9 jaar geleden - maandag 29 september 2008

GM staat voor een enorme opdracht : er financieel bovenop geraken terwijl de automarkt in een dip zit.

Het water aan de lippen

GM staat voor een enorme opdracht : er financieel bovenop geraken terwijl de automarkt in een dip zit. Het aandeel is correct gewaardeerd. 
Risicobestendige beleggers mogen het aandeel HOUDEN.

Sinds de bekendmaking van de kolossale verliezen in het 2de kwartaal, vraagt iedereen zich af of GM erin zal slagen zijn precaire financiële situatie recht te trekken. Met de lening van 25 miljard euro die de Amerikaanse regering zopas aan de auto-industrie verstrekte voor de modernisering van de fabrieken en dankzij de kredietfaciliteiten lijkt het gevaar op korte termijn bezworen en moet de groep het tot het einde van het jaar kunnen volhouden. Daarna zal alles afhangen van het humeur van de Amerikaanse automarkt (in 2007 goed voor 48 % van het aantal verkochte wagens) en van de effecten van het drastische, maar noodzakelijke herstelplan dat de groep heeft uitgewerkt en dat tegen eind volgend jaar 10 miljard dollar besparingen moet opleveren (bijna 17 USD per aandeel vóór kortingen aan de klanten). Toch zal de groep volgens ons pas in 2010 weer met winst kunnen aanknopen. Niet alleen zal de automarkt in 2009 nog altijd op een laag pitje staan, bij GM is de overstap naar compacte modellen te laat gebeurd om de huidige en toekomstige daling van de verkoop van zware wagens (pick-ups, SUV’s) te compenseren. We verwachten dit en volgend jaar dan ook verliezen van resp. 12 en 5 USD per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 9,76 USD

General Motors is de grootste autoconstructeur ter wereld met de merken Opel, Saab, Cadillac, Chevrolet enz. De groep realiseert 56 % van haar omzet in Noord-Amerika.

Deel dit artikel