Analyse
Crédit Agricole 9 jaar geleden - vrijdag 12 september 2008

De groep herstructureert de zakenbankpoot en spant zich in om haar rentabiliteit op te krikken.

Afslankingskuur

De groep herstructureert de zakenbankpoot en spant zich in om haar rentabiliteit op te krikken. Wat nog ontbreekt zijn maatregelen om de corporate governance te verbeteren. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

Zoals wij verwachtten sloot zakenbankdochter Caylon ook het tweede kwartaal met verlies af wegens waardeverminseringen op risicovolle activa. Dat is de prijs die Crédit Agricole (CA) betaalt voor een niet altijd doordachte groei op erg gesofistikeerde markten. De groep gaat haar zakenbankpoot nu, net zoals haar concurenten, een vermageringskuur opleggen : vermindering van het aantal betrekkingen, stopzetten van de meest riskante activiteiten… Tegelijk gaat ze de retailbank, haar historische business, versterken.
Voor ons gaat het plan in bepaalde opzichten niet ver genoeg. Zo zien we geen reële vooruitgang inzake corporate governance, een belangrijk gegeven met betrekking tot het respecteren van de kleine aandeelhouders. Wij vinden bijvoorbeeld dat er in de raad van beheer van CA te weinig onafhankelijke beheerders zetelen.
Rekening houdend met de verwachte goede resultaten in de retailpoot tippen we voor 2008 en 2009 op respectievelijk 1,50 en 2,20 EUR winst per aandeel. Ondanks de ontkenningen van het management houden we er rekening mee dat er over 2008 geen dividend uitgekeerd wordt.

Koers op het moment van de analyse : 13,75 EUR

Credit Agricole is de grootste Franse bankgroep; belangrijkste retailbank in Frankrijk die haar buitenlandse expansie wil versnellen, vooral in Europa. Als investerings- en financieringsbank actief in 60 landen.

Deel dit artikel