Analyse
Picanol 9 jaar geleden - vrijdag 29 augustus 2008

Advieswijziging

Advieswijziging

De eerste jaarhelft was zoals verwacht erg moeilijk, maar de wereldwijde terugval van de weefmachinemarkt was toch een pak zwaarder dan voorzien. De groep verwacht voor dit en begin volgend jaar alvast geen kentering. Het aandeel is nu duur.
VERKOPEN.

O.m. door de economische malaise en (in lichte mate) door de nieuwe importtaks op luchtweefmachines in China (Picanol produceert ook ter plaatse) verkocht de groep in de eerste jaarhelft 30 % minder weefgetouwen dan een jaar eerder, daalde de omzet met 22 % en leed de groep verlies. Het management verwacht dat ook de jaarcijfers met rode inkt zullen geschreven worden. Om zijn afhankelijkheid van de weefgetouwenmarkt te verminderen, blijft Picanol investeren in zijn divisie OEM Business die haar omzet aan derden in het eerste semester met 9 % zag toenemen, maar deze diversificatie liep wat vertraging op, o.m. door het afspringen van een aantal kleine overnames. Daarnaast wil de groep de kosten jaarlijks met 15 miljoen euro terugdringen (7,5 miljoen in 2008) o.m. via personeelsinkrimping en capaciteitsafbouw. We hebben onze winstramingen nogmaals drastisch verlaagd. Voor 2008 rekenen we nu op 0,70 EUR verlies per aandeel (voorheen 0,10 EUR winst) en voor 2009 op 0,19 EUR winst (voorheen 0,95 EUR). Voor 2010 mikken we op 0,73 EUR. We verwachten dat het dividend over dit boekjaar zal worden overgeslagen.

Koers op het moment van de analyse : 9,80 EUR

Met fabrieken in Belgiƫ, Duitsland en China behoort het Ieperse Picanol tot de belangrijkste bouwers van weefgetouwen ter wereld. De groep investeert veel in onderzoek & ontwikkeling en is gespecialiseerd in hoogtechnologische weefmachines. Daarnaast ontwikkelt, produceert en verkoopt de divisie OEM Business onderdelen en systeemoplossingen voor Original Equipment Manufacturers (machinefabrikanten) uit zowel de textielindustrie als andere sectoren.

Deel dit artikel