Analyse
Mabuchi Motor 9 jaar geleden - donderdag 21 augustus 2008

De activiteit en de rentabiliteit boeren weer achteruit, maar de financiële situatie blijft gezond en het dividend is niet in gevaar.

Nieuwe winstwaarschuwing

De activiteit en de rentabiliteit boeren weer achteruit, maar de financiële situatie blijft gezond en het dividend is niet in gevaar. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Hoewel de Japanse groep voor 2008 niet bepaald optimistisch was, heeft ze haar doelstellingen nogmaals teruggeschroefd. De oorzaken zijn nog altijd dezelfde. Enerzijds doet de economische vertraging de vraag naar kleine elektrische motoren afnemen. Zo lagen de verkochte volumes in de eerste helft van het jaar 3,1 % lager dan in dezelfde periode van 2007. Door de snelle stijging van de yen ten opzichte van de dollar viel de omzet nog sterker terug (-8,2 %).
Anderzijds blijven de prijzen van een aantal grondstoffen (koper, ijzer…) aantrekken. Gezien de felle concurrentie in de sector kan Mabuchi die stijging moeilijk aan zijn klanten doorrekenen. Wil de groep geen marktaandeel verliezen, dan zit er dus niets anders op dan in te leveren op de marges. Een en ander was er de oorzaak van dat de groep haar vooruitzichten voor dit jaar neerwaarts moest bijstellen. Derhalve schroeven wij onze winstramingen terug, van 207 naar 186 JPY voor 2008 en van 255 naar 225 JPY voor 2009. Dat betekent evenwel niet dat de financiële situatie van de groep bedreigd is. Die blijft erg solide zodat Mabuchi zijn aandeelhouders kan blijven vergoeden : dividend (123,00 JPY verwacht) + inkoop van eigen aandelen (al 19 % van de aandelen in handen van de groep).

Koers op het moment van de analyse : 4900,00 JPY

De Japanse groep Mabuchi is de grootste producent ter wereld van kleine elektrische motoren voor consumentenelektronica : cd-, dvd- en mp3-lezers, fototoestellen, printers, raambediening…

Deel dit artikel