Analyse
BP 10 jaar geleden - vrijdag 1 augustus 2008

Sinds begin 2008 zijn de prestaties erg bemoedigend.

Profiteer van het goede moment !

Sinds begin 2008 zijn de prestaties erg bemoedigend. De koers leed onlangs wel onder de spanningen in Rusland, maar werd volgens ons overdreven afgestraft. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

In het 2de kwartaal steeg de winst sterker dan verwacht met 32 %  naar een recordniveau van 25,50 p. per aandeel. Dat is te danken aan de exploratie en productie. Hoewel de productie net als bij de belangrijkste concurrenten niet toenam steeg de winst van die divisie met 51 % dankzij de fors gestegen olieprijs (+76 %). Want in de activiteit raffinage en distributie werd een minder goed resultaat geboekt als gevolg van de wereldwijde groeivertraging die de vraag verzwakt (de marges op de raffinage daalden in één jaar met de helft).  Bemoedigend is voor die activiteit wel dat de benutte raffinagecapaciteit aan het herstellen is. Ook voor de exploratie en productie zijn de ontwikkelingen positief, dankzij de start van grote projecten die de productietoename moeten bevorderen. Voor het Russische zusterbedrijf TNK-BP, dat instaat voor een kwart van de productie van de groep, zijn de perspectieven nog onduidelijk. De resultaten zijn wel goed maar er zijn veel spanningen met de Russische aandeelhouders rond de te volgen strategie. Toch verwachten we dat hiervoor snel een oplossing komt. We verhogen dan ook onze winstverwachtingen van 73 pence tot 80 pence per aandeel in 2008 en van 68,8 tot 73 pence per aandeel voor 2009.

Koers op het moment van de analyse : 521,50 p.

De Britse groep BP is  wereldnummer 2 voor olie en gas. Ze si actief zowel in exploratie en productie als in raffinage en distributie.

Deel dit artikel