Analyse
Beursweek 9 jaar geleden - maandag 11 augustus 2008

De afgelopen week was positief voor de beurzen. Het is nochtans nog te vroeg om te denken dat de financiële en beurscrisis achter de rug is.

De afgelopen week was positief voor de beurzen : de Europese DJ Stoxx 50 klom met 2,7 %, De Bel 20 steeg met 2,9 % en de S&P 500 ook met 2,9 %.

Verschillende factoren liggen aan de basis van die betere prestaties:

De halfjaarresultaten
Hoewel de resultaten uiteraard last ondervinden van de moeilijke conjunctuur, bieden ze over het algemeen goed weerstand, met name in de voedings- en telecomsector die hun status van defensieve sectoren bevestigd zien.

De daling van de grondstoffenprijzen
Deze daling werd bevestigd, en daarbij vielen vooral de fors lagere olieprijzen op (-8,3 % in USD). Dat doet de vrees voor verder oplopende inflatie wegebben zodat de centrale banken hun leidende rentevoet ongewijzigd konden laten. Met uitzonderling van de oliesector zelf (-2,2 %) en die van de non-ferrometalen (-7 %), hadden weinig sectoren daarover te klagen. Aan de andere kant van het spectrum kreeg de nochtans niet briljante autosector weer wat kleur (+5 %).

De dollar
De koers van het groene biljet steeg met 3,5 % ten opzichte van de euro, vooral omdat de groeiperspectieven op het oude continent en met name in Duitsland verslechterd zijn. De zwakkere euro is alvast een balsem op de wonde voor de vele beursgenoteerde Europese exportbedrijven.

De financiële sector
De meeste resultaten van de grote Europese financiële groepen vielen weliswaar (fors) terug, maar al bij al viel de schade nog mee, zodat de sector met 3,6 % steeg. Meerdere groepen maakten zelfs cijfers bekend die tamelijk geruststellend zijn voor de toekomst (Société Générale, BNP Paribas, AXA).

Het is nochtans nog te vroeg om te denken dat de financiële en beurscrisis achter de rug is. Enerzijds omdat de Amerikaanse en dus ook wereldwijde financiële sector nog altijd broos blijft. Anderzijds omdat de verkoudheid waar de wereldeconomie nu mee kampt nog kan omslaan in een zware bronchitis die een grotere weerslag zou kunnen hebben op de toekomstige resultaten. Met uitzondering van de beurs van Londen lijken de Amerikaanse en Europese beurzen ons nog altijd niet goedkoop. Voorzichtigheid blijft dan ook geboden.

Deel dit artikel