Analyse
Van de Velde 10 jaar geleden - donderdag 10 juli 2008

Eerste semester blijft onder de verwachtingen. Ook Van de Velde voelt dat de consument de knip op de beurs houdt.

Nulgroei

De Europese consument houdt de knip op de beurs en dat weegt nog iets sterker dan verwacht op de verkoopcijfers van Vdv. Zonder rekening te houden met de recente overname van Andres Sarda, zal de omzet in 2008 wellicht niet stijgen. Het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

De verkoop vertraagde al in 2007 en die trend zet zich door. Maar bovenop de maturiteit van de Europese markten (¾ van de omzet) wordt VdV nu ook geconfronteerd met de dalende koopkracht van de gezinnen. Resultaat? De omzetstijging in het eerste halfjaar van 2008 bedroeg slechts 0,9%. Dat is minder dan verwacht en in Europa is er zelfs een lichte verkoopdaling (-0,2%). Ondanks de lancering in september van Marie-Jo Intense (modieuze sportlingerielijn), zal het tweede halfjaar niet beter worden. De omzetstijging voor heel 2008 (prognose van +4%) zal uiteindelijk uitsluitend te danken zijn aan de overname (in juni) van het Spaanse Andres Sarda. De prijs voor die overname lijkt ons aan de hoge kant en de bijdrage tot de winst zal aanvankelijk erg beperkt zijn, maar de operatie is wel een manier om de grote kasvoorraden van VdV beter te benutten (1/4 van alle liquiditeiten) en om de omzet met zowat 10 % op jaarbasis te doen stijgen. Gezien de lage marges van Andres Sarda (4 keer lager dan die van VdV) twijfelen we er ook niet aan dat de Belgische lingerieproducent er zal in slagen om dankzij zijn machtig internationaal verkoopapparaat de rentabiliteit van het Spaanse merk op te voeren door de verkoop ervan de komende 5 jaar te verdubbelen. In afwachting zal de winst per aandeel voor 2008 wellicht hooguit uitkomen op 2,25 EUR. Voor 2009 en 2010 mikken we op respectievelijk 2,41 en 2,56 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 27,90 EUR

Van de Velde is een Belgische ontwerper van luxueuze dameslingerie (Marie Jo L’Aventure, Prima Donna) en is marktleider in de Benelux.

Deel dit artikel