Analyse
Thomson 9 jaar geleden - maandag 9 juni 2008

Een samenloop van ongunstige omstandigheden heeft het aandeel de das omgedaan, maar de toekomst is volgens ons niet bedreigd.

Onterechte paniek

Een samenloop van ongunstige omstandigheden heeft het aandeel de das omgedaan, maar de toekomst is volgens ons niet bedreigd. Het aandeel is nog altijd goedkoop.
KOPEN.

Sinds begin 2008 is de koers de pedalen kwijt. Het 1st e kwartaal was moeilijk (omzet -18 %), de beleggers zijn ongerust wat de vooruitzichten voor het volgende kwartaal en op langere termijn betreft (toekomst van de duplicatie van dvd’s, inzinking van meest beloftevolle activitieten…), hoge schuldenlast (dividend wordt overgeslagen) en onduidelijke strategie (wachten op nieuwe topman). Maar volgens ons is de toekomst niet zo somber : de ongunstige elementen die het 1ste semester overheesten, zijn van tijdelijke aard (daling van de dollar, economische vertraging in de VS, staking in de Amerikaanse bioscopen, afbouw voorraden bij de klanten); wij verwachten geen rampenscenario voor de dvd-divisie en er zijn lichtpuntjes zoals de toenemende digitalisering van de filmindustrie, de eerste stappen van de hdtv, van tv via internet en van de blu-ray disk, waarvoor Thomson goed gepositioneerd is. En ten slotte lijkt het risico op een faillissement beperkt, want zelfs indien het economische klimaat zou verslechteren en de financiële situatie zou aantasten, dan kan de groep desnoods activiteiten verkopen (ze zijn allemaal winstgevend). We ramen de winst per aandeel voor 2008 en 2009 op resp. 0,31 en 0,56 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 3,97 EUR

Thomson was vroeger vooral actief in de consumentenelektronica en profileert zich nu als een volslagen leverancier van producten en diensten voor de media- en de telecomindustrie. . De rest van de activiteiten omvat onder meer een partnerschap in televisie met het Chinese TCL.

Deel dit artikel