Analyse
Telecom Italia 10 jaar geleden - maandag 16 juni 2008

De telecomoperator is op zoek naar nieuwe akkoorden om zijn weinig briljante resultaten een steuntje in de rug te geven.

Op verschillende fronten tegelijk

De telecomoperator is op zoek naar nieuwe akkoorden om zijn weinig briljante resultaten een steuntje in de rug te geven. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Telecom Italia (TI) probeert zijn positie te verstevigen. In Argentinië overweegt de groep, na geschillen met de minderheidsaandeelhouders van Telecom Argentina, om de controle over het bedrijf terug over te nemen, waarna nieuwe aandeelhouders tot het kapitaal zouden kunnen toetreden. In Frankrijk onderhandelt TI met Iliad over de verkoop van dochter Alice France. En ook in Italië bewegen er dingen : de groep is van mening dat ze er tussen dit en half juli in zal slagen om met de overheid een akkoord te bereiken over het lot van het vaste telefoonnet. Zoals vroeger reeds werd aangekondigd voorziet het businessplan dat de rentabiliteit moet verbeteren in een afslanking in Italië (5 000 banen minder tegen 2010). Dat zou jaarlijks een besparing van 0,02 EUR per aandeel opleveren. Dat is niet veel, maar beter dan niets. Het echte probleem van de groep blijft haar schuldenlast. De intrestlasten zorgden ervoor dat de winst in het eerste kwartaal 35,4 % lager dook (0,03 EUR per aandeel), terwijl de omzet slechts met 2,4 % daalde. De schuldenlast bedraagt nu 1,82 EUR per aandeel, dat is amper 1 % minder dan een jaar geleden. We ramen de winst per aandeel voor 2008 op 0,13 EUR en voor 2009 op 0,15 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 1,36 EUR

Het resultaat over het eerste kwartaal haalde de koers van Telecom Italia (vet, basis 100) onderuit. De afstand t.o.v. het gemiddelde van de Europese telecomsector was nooit groter.

Telecom Italia is de grootste telecomoperator van Italië. Het grootste deel van zijn buitenlandse activiteiten bestaat in TIM Brasil (13 % van de omzet) en internet in Europa (3 %).

Deel dit artikel