Analyse
STMicroelectronics 9 jaar geleden - maandag 2 juni 2008

De vooruitzichten op korte termijn zijn onzeker, maar de winst aan competitiviteit is bemoedigend.

Probeert verwoed stand te houden

De vooruitzichten op korte termijn zijn onzeker, maar de winst aan competitiviteit is bemoedigend. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

STM heeft het al verschillende maanden lastig : de groep lijdt onder de stijging van de euro tegenover de dollar en de markten waarop ze evolueert zijn erg onzeker op korte termijn (enkele concurrenten deden weinig geruststellende mededelingen, vooral voor de chips voor de mobilofonie en de geheugens). Dat belette haar niet om twee strategisch belangrijke investeringen te doen : een joint venture met Intel voor geheugens en een met NXP, de 4de Europese producent van chips voor mobieltjes. Noodzakelijke operaties (op die markten is omvang een essentiĆ«le voorwaarde) die interessante synergiemogelijkheden bieden. De contracten die STM in 2007 sloot met Ericsson en vooral met Nokia (voor chips voor de mobiele telefoons van de derde generatie) bewijzen insgelijks dat de onderzoeksinspanningen van de laatste jaren vruchten afwerpen. In het eerste kwartaal heeft STM trouwens marktaandeel gewonnen.
En tot slot blijft de groep aan haar kosten sleutelen. Er komt een nieuwe herstructureringsronde, waarbij een aantal activiteiten in de etalage gezet worden.
Na de 0,50 EUR winst per aandeel van 2007, verwachten we voor dit jaar 0,51 EUR. Voor 2009 tippen we op 0,67 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 8,37 EUR

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders en nummer zes op wereldvlak; verkoopt aan uiteenlopende sectoren : telecom (38 %), pc (17 %), groot publiek (16 %), autosector (15 %), industrie (14 %).

Deel dit artikel