Analyse
Sanofi - Aventis 10 jaar geleden - donderdag 19 juni 2008

Het Franse laboratorium heeft zijn oog laten vallen op een fabrikant van generieken en sluit het ene partnerschap na het andere in de biotechnologie.

Probeert de groei op te krikken

Het Franse laboratorium heeft zijn oog laten vallen op een fabrikant van generieken en sluit het ene partnerschap na het andere in de biotechnologie. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Sanofi-Aventis wil een tegenbod doen op de Tsjechische fabrikant van generische geneesmiddelen Zentiva waarvan het al 24,9 % bezit. De Fransen bieden 10,5 % meer dan het oorspronkelijke bod van het Tsjechische investeringsfonds PPF en zouden cash betalen, uit de voorradige middelen. De prijs is ontegensprekelijk aan de hoge kant, maar stelt naar de maatstaven van Sanofi-Aventis niet veel voor. Vanuit strategisch standpunt lijkt de operatie een schot in de roos : Sanofi dat de groei van zijn geneesmiddelenportefeuille ziet vertragen, boort met deze aanwinst niet alleen alternatieve inkomstenbronnen aan, maar zal ook een graantje kunnen meepikken van de sterke vraag in de opkomende landen. De Tsjechische overnameprooi is immers goed ingeplant in Centraal- en Oost-Europa waar de bevolking steeds meer geneesmiddelen verbruikt, vooral generische (goedkoper).
Overigens heeft de Franse groep de jongste twaalf maanden niet minder dan negen partnerschappen ondertekend die haar toelaten van het groeipotentieel van bio-geneesmiddelen, vooral van vaccins, te profiteren.
We laten onze winstramingen voor 2008 en 2009 ongewijzigd op 5,40 en 5,70 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 42,43 EUR

Sanofi-Aventis is derde grootste farmagroep ter wereld, in 2004 ontstaan door de fusie van twee Franse laboratoria.

Deel dit artikel