Analyse
Ion 10 jaar geleden - vrijdag 20 juni 2008

ION blijft mooie resultaten boeken en dankzij de stijging van de olieprijs mogen nog solide prestaties verwacht worden.

Profiteert van hoge olieprijs

ION blijft mooie resultaten boeken en dankzij de stijging van de olieprijs mogen nog solide prestaties verwacht worden. Het aandeel blijft evenwel correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De koers van ION blijft garen spinnen bij de goede resultaten van de groep (winst per aandeel +112 % in het eerste kwartaal), maar ook en vooral bij de hoge petroleumprijzen. Het bedrijf dat seismische beelden levert aan de olie- en gasmaatschappijen is voor zijn inkomsten immers erg afhankelijk van hun investeringen in de prospectie van nieuwe sites. Welnu, sinds 2003 heeft de sector dankzij de hoge prijs van het zwarte goud recordwinsten geboekt. Die werden in eerste instantie herverdeeld onder de aandeelhouders, maar vervolgens aangewend om nieuwe olie- en gasvelden te vinden om de slinkende reserves aan te vullen. Tussen 2003 en 2007 groeide de exploratiemarkt met gemiddeld 25 % per jaar. Die explosieve groei is aan het vertragen, maar voor dit jaar wordt nog altijd op ongeveer 15 % gerekend. ION Geophysical moet daar dankzij succesnummers zoals Fire-Fly®, DigiFIN® en ORCA® een aardig graantje kunnen van meepikken. Die hoogtechnologische producten zijn bovendien rendabeler dan de vroegere en moeten de bedrijfsmarge van de groep kunnen opkrikken. We ramen de winst per aandeel voor 2008 op 0,78 USD (+59 %). Voor 2009 mikken we op 1,04 USD (+33 %).

Koers op het moment van de analyse : 17,51 USD 

Ion Geophysical, het vroegere Input/Output is een Amerikaans bedrijf voor seismische beeldvorming (beelden van de ondergrond om uithollingen die mogelijk olie of gas bevatten te onderkennen), een activiteit die erg afhankelijk is van de investeringen van de olie- en gasmaatschappijen, en dus van de olieprijs.

Deel dit artikel