Analyse
Crédit Agricole 9 jaar geleden - woensdag 11 juni 2008
Crédit Agricole neemt maatregelen om de impact van de crisis te verteren en haar financiële structuur te versterken. Dat gebeurt via een kapitaalverhoging waarop u volgens ons best intekent.

Kapitaalverhoging

Crédit Agricole neemt maatregelen om de impact van de crisis te verteren en haar financiële structuur te versterken. Dat gebeurt via een kapitaalverhoging waarop u volgens ons best intekent. De bank aarzelt ook niet om tijdelijk haar strategie te veranderen. Goedkoop aandeel.
KOPEN

Als gevolg van de crisis in de financiële sector wil Crédit Agricole (CA) via een kapitaalverhoging 5 miljard euro ophalen om haar structuur te versterken. Tegelijk wil CA voor 5 miljard euro niet-strategische activa - zoals een 3,5 %-belang in Intesa Sanpaolo - verkopen. De bank stopt voorlopig ook al haar overnameplannen in de ijskast. Dat is een radicale breuk met de eind 2005 opgestarte strategie die op drie jaar tijd 5 miljard euro investeringen in buitenlandse expansie plande. Dat komt allemaal door de problemen bij Calyon, de zakenbank van CA. Door de waardeverminderingen in de nasleep van de crisis en de verliezen op commissielonen incasseerde Calyon in het 1ste kwartaal opnieuw verlies en is zo de grootste verantwoordelijke voor de winstdaling van CA in het 1ste kwartaal (-66,4 %). De groep wil daarom 10 tot 15 % minder kapitaal in deze activiteit investeren, 10 % kosten besparen en opnieuw op haar sterke punten focussen. Dat moet CA in staat stellen om het hoofd te bieden aan eventueel nieuw slecht nieuws bij Calyon en om snel op kansen in te spelen als de crisis stopt.

Koers op het moment van de analyse : 13,81 EUR

Credit Agricole is de grootste Franse bankgroep; belangrijkste retailbank in Frankrijk die haar buitenlandse expansie wil versnellen, vooral in Europa. Als investerings- en financieringsbank actief in 60 landen.

Deel dit artikel