Analyse
Ciba 9 jaar geleden - maandag 2 juni 2008

De Zwitserse chemiegroep lijdt erg onder het zwakke economische klimaat en verlaagt haar vooruitzichten die we altijd al te optimistisch vonden.

Triestig eerste kwartaal

De Zwitserse chemiegroep lijdt erg onder het zwakke economische klimaat en verlaagt haar vooruitzichten die we altijd al te optimistisch vonden. Het aandeel blijft desondanks goedkoop.
KOPEN.

Na een teleurstellend eerste kwartaal heeft de groep haar te optimistische verwachtingen voor 2008 drastisch teruggeschroefd. Terwijl ze hoopte haar bedrijfsmarge van 8,5 tot 9 % te kunnen optrekken en haar bedrijfswinst met 10 % te zien stijgen, stelt ze nu een daling van die winst met 15 % in het vooruitzicht. En zelfs dat lijkt moeilijk haalbaar ! Wij rekenen alvast op een daling van 18 %. Want Ciba wordt zwaar getroffen door de vertraging van de automarkt en van de bouwsector in de VS, door de stijging van de grondstofprijzen en door de zwakke dollar. Omwille van de scherpe concurrentie kan Ciba de hogere kosten bovendien niet in zijn verkoopprijzen doorrekenen. De herstructurering geeft weliswaar een sprankje hoop (tot nu toe werden de doelstellingen gehaald), maar de groep zal daar pas vanaf 2009 volop de vruchten van plukken, terwijl ze die nu eigenlijk dringend nodig heeft.
We hebben onze winstramingen dan ook verlaagd, van 4,80 naar 3,50 CHF per aandeel voor 2008 en van 5,20 naar 3,70 CHF voor 2009. En we vrezen dat het dividend dat voor 2007 nog 2,50 CHF bruto bedroeg voor 2008 zal terugvallen op 2,00 CHF.

Koers op het moment van de analyse : 34,34 CHF

Ciba is een Zwitserse chemiegroep, gespecialiseerd in de kunststofindustrie, de behandeling van oppervlaktes, water, papier … die de ene herstructurering na de andere doorvoert.

Deel dit artikel