Analyse
Cadbury 9 jaar geleden - vrijdag 20 juni 2008

Verlost van zijn drankendivisie heeft de grootste snoepgoedfabrikant ter wereld een vrij positieve voorlopige balans opgemaakt.

Heilzame heroriëntering

Verlost van zijn drankendivisie heeft de grootste snoepgoedfabrikant ter wereld een vrij positieve voorlopige balans opgemaakt. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De beleggers lijken de recente heroriëntering op de activiteit snoepgoed op prijs te stellen. De groep kreeg daarmee een duidelijker profiel, wat een eventuele overnemer zoals Kraft of Nestlé makkelijker over de streep zou kunnen halen. Bovendien kunnen de prestaties beter beoordeeld worden. En voor het ogenblik zijn die eerder bemoedigend. Volgens de eerste aanwijzingen zou de omzetgroei in de eerste helft van 2008 (wisselkoerseffecten niet meegerekend) de langetermijndoelstelling van de groep (4 à 6 %) overtreffen. Tevens zouden de winstmarges hoger liggen dan in 2007. Een opmerkelijke prestatie de moeilijke omstandigheden (stijging van de grondstofprijzen met 5 à 6 % in 2008, economische vertraging) in aanmerking genomen. Dat Cadbury het er vrij goed afbrengt, dankt de groep enerzijds aan de kostenverlagingen en anderzijds aan haar vermogen om de stijging van de grondstofprijzen in haar verkoopprijzen door te rekenen. Op basis van pro forma gegevens (alsof de snoepgoeddivisie vanaf 1 januari, en niet vanaf 7 mei autonoom was) ramen wij de winst per aandeel voor 2008 op 20,40 pence en voor 2009 op 24,40 pence.

Koers op het moment van de analyse : 628.00 p.

De Britse groep Cadbury  is de grootste snoepgoedfabrikant ter wereld (Dairy Milk, Trident, Stimorol, Lion, Crispy Crunch, Mentos…).

Deel dit artikel