Analyse
Waste Connection 10 jaar geleden - maandag 5 mei 2008

Goed kwartaal voor de Amerikaanse groep, ondanks de economische vertraging en de dure brandstof.

Moeilijke economische context

Goed kwartaal voor de Amerikaanse groep, ondanks de economische vertraging en de dure brandstof. Nu de economie in de VS echt krimpt, schroeven we onze winstramingen evenwel terug. Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Hoewel de marges onder druk stonden, steeg de winst per aandeel in het eerste kwartaal met 5,5 % (0,35 USD). Waste Connections moest afrekenen met erbarmelijke weersomstandigheden, die het inzamelen van afval vertragen of zelfs onmogelijk maken, maar die er ook voor zorgen dat het gewicht van het afval stijgt en dus ook de verwerkingskosten (die per ton worden berekend). Daarnaast liet ook de economische vertraging zich voelen in de afvalvolumes (slechts een toename van 2,2 %). En tot slot weegt de forse stijging van de brandstofprijzen tijdens de voorbije twee maand sterk op de rentabiliteit: vorig jaar vertegenwoordigden de brandstofkosten 5,5 % van de omzet, dit jaar is dat al meer dan 7 %. De groep kan het zich veroorloven om die prijsstijging door te rekenen in haar verkoopprijzen, maar dat gebeurt hoe dan ook met een paar maanden vertraging. Ondanks die manoeuvreerruimte op het vlak van de prijzen, noopt de vertraging van de Amerikaanse economie ons ertoe om onze winstramingen terug te schroeven. Voor dit jaar mikken we nu op 1,58 USD (t.o.v. 1,64 USD voorheen) en voor 2009 tippen we op 1,82 USD.

Koers op het moment van de analyse : 32,29 EUR

Waste Connections is een Amerikaanse onderneming actief in de ophaling en –verwerking van vaste afvalstoffen (metaal, papier, glas, organisch afval…).

Deel dit artikel