Analyse
Telenet 10 jaar geleden - donderdag 8 mei 2008

Ondanks de groeiende concurrentie en het weerwerk van Belgacom blijft Telenet voorlopig goed boeren maar op termijn zijn we minder enthousiast.

Intrestlasten wegen op resultaat

Ondanks de groeiende concurrentie en het weerwerk van Belgacom blijft Telenet voorlopig goed boeren maar op termijn zijn we minder enthousiast. Zeer duur aandeel.
VERKOPEN.

In het 1ste kwartaal nam het aantal klanten toe, stegen de inkomsten per klant (consumenten kopen steeds vaker meerdere diensten) en vergrootte het marktaandeel. De omzet steeg met 9 % en de bedrijfswinst met 14 %. Nochtans sloot het kwartaal terug in het rood af (tegenover een positief resultaat in 1ste kwartaal 2007) wegens een stijging van de financiële kosten. Zoals voorzien namen de intrestlasten toe omdat Telenet na de kapitaalvermindering opnieuw meer schulden aanging, maar daarnaast boekte de groep ook verliezen op operaties om zich tegen rente- en wisselkoersrisico’s in te dekken. Voorts geraakt de aangekondigde overname van de resterende 4 Vlaamse kabelaars (voorlopig) niet rond door de processen die Belgacom aangespannen heeft. En ook op termijn lijkt ons het bedrijfsmodel van Telenet bedreigd : vroeg of laat zullen de relatief hoge tarieven die in België gehanteerd worden al dan niet onder regelgevende druk fors verlaagd (moeten) worden, waardoor de inkomsten een forse knauw zullen krijgen. De groep bevestigt haar jaarvooruitzichten, maar wij schroeven onze winstramingen wat terug, van 0,65 tot 0,57 EUR per aandeel voor 2008 en van 1,00 tot 0,94 EUR voor 2009.

Koers op het moment van de analyse : 15,64 EUR

Telenet biedt als belangrijkste concurrent van Belgacom kabeltelevisie, interactieve digitale televisie, breedbandinternet, telefonie en mobilofonie aan, aan particulieren in Vlaanderen. Voorts kunnen ook bedrijven in heel België en Luxemburg gebruik maken van een aantal communicatiediensten van Telenet.

Deel dit artikel