Analyse
Nordea 9 jaar geleden - donderdag 8 mei 2008

De Zweedse bankgroep lijdt minder onder de crisis dan haar sectorgenoten en dat weten de beleggers te waarderen.

Advieswijziging

De Zweedse bankgroep lijdt minder onder de crisis dan haar sectorgenoten en dat weten de beleggers te waarderen. Daardoor is het aandeel niet langer goedkoop, maar correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Conform onze verwachtingen lag de winst van de Zweedse groep in het eerste kwartaal slechts 3,2 % lager dan een jaar geleden, wat een beter resultaat is dan haar concurrenten konden voorleggen. Bovendien is haar financiële structuur nog altijd erg solide. Het is niet zo dat Nordea aan de financiële crisis ontsnapt, maar de groep werd slechts in beperkte mate getroffen dankzij haar afwijkend en voorzichtig profiel. De groep heeft relatief weinig marktgebonden activiteiten en enkel de afdelingen vermogensbeheer en asset management ondervonden hinder van de crisis doordat er minder vers geld binnenkwam (de beleggers zijn voorzichtiger). Nordea moet ook relatief weinig voorzieningen boeken omdat de kwaliteit van het krediet in Scandinavië goed blijft. In de thuishaven van de groep blijft de markt overigens beter draaien dan in de rest van West-Europa. Volgens ons blijven de vooruitzichten goed en we laten onze winstramingen voor 2008 en 2009 dan ook onveranderd op 12,00 en 12,86 SEK per aandeel. Na de recente koershausse zijn we evenwel geen koper meer van het aandeel. Volgens ons zijn er andere bankaandelen met meer potentieel.

Koers op het moment van de analyse : 104,70 SEK 

De koers van Nordea (vet, basis 100) blijft het beter doen dan het gemiddelde van de internationale banksector (fijne lijn) en heeft inmiddels een niveau bereikt waarop we niet langer koper zijn.

Nordea is de grootste Scandinavische bank (retail- zaken- en investeringsbank, beheer van activa en levensverzekeringen,

Deel dit artikel