Analyse
Metro 10 jaar geleden - vrijdag 23 mei 2008

In het kader van de heroriëntering op enkele succesformules trekt Metro zich uit een een aantal activiteiten terug.

Herpositioneert zich verder

In het kader van de heroriëntering op enkele succesformules trekt Metro zich uit een een aantal activiteiten terug. Intussen rekent de groep voor heel 2008 op een omzetgroei van meer dan 6 % en op een stijging van de bedrijfswinst van 6 à 8 %, wat ons doenbaar lijkt. Het aandeel blijft niettemin erg duur.
VERKOPEN.

Hoewel omzet en bedrijfswinst in het (trouwens weinig representatieve) 1ste kwartaal met resp. 7,3 en 13,4 % toenamen, dook het resultaat uiteindelijk toch nog verder in het rood (verlies van 0,04 EUR per aandeel). Dat was toe te schrijven aan (boekhoudkundige) wisselkoersverliezen (door leningen in Roemenië) en aan de nog steeds verlieslatende Duitse supermarktketen Extra. Die werd in het 1ste kwartaal overigens verkocht, een nieuwe stap in het herpositionerings en herstructuringsproces waarbij de groep zich wil toespitsen op de groei en de internationalisering van haar succesformules (cash&carry en grote elektronicawinkels). In dat kader is de distributeur nu nu op zoek naar een koper voor de (weinig rendabele) warenhuizen Kaufhof (Duitsland) en Inno (België). Concurrent Karstadt waarvan de naam in dit verband geregeld genoemd werd, zou alvast geen interesse hebben. Anderzijds is het ook mogelijk dat de (goed draaiende) elektronicapoot naar de beurs gebracht wordt. Voor 2008 mikken we op een winst per aandeel van 2,90 EUR, voor 2009 op 3,21 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 50,08 EUR.

De Duitse distributeur Metro is met ruim 2200 vestigingen actief in 31 landen : cash&carry (Metro en Makro), de Real hypermarkten, de elektronicawinkels Saturn en Media Markt, en de warenhuizen Kaufhof en Inno. Circa 40 % van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd.

Deel dit artikel