Analyse
Kraft 10 jaar geleden - dinsdag 6 mei 2008

De fors hogere landbouwprijzen wegen op de rentabiliteit, maar de impact daarvan zou de komende kwartalen moeten afnemen.

Optimisme blijft, ondanks alles

De fors hogere landbouwprijzen wegen op de rentabiliteit, maar de impact daarvan zou de komende kwartalen moeten afnemen. Goedkoop aandeel waaraan weinig risico’s zijn verbonden.
KOPEN.

Ondanks de mooie omzetstijging (interne groei van 8 %), liepen de winstmarges en de winst in het 1ste kwartaal voort terug. Kraft heeft het moeilijker dan zijn concurrenten Nestlé, Unilever en Danone om de prijsstijging van de landbouwgrondstoffen door te rekenen in de verkoopprijzen. Voorts zijn ook de financiële lasten fors toegenomen als gevolg van de financiering van de overname van de koekjesdivisie van Danone. Toch blijft Kraft optimistisch. Ook wij verwachten de komende trimesters betere resultaten, met name op basis van een verdere sterke interne omzetgroei van minstens 5 % per jaar. Bovendien moet Kraft normaal beginnen te profiteren van de synergie-effecten na de integratie van de nieuwe koekjesdivisie, terwijl het herstructureringsplan dit jaar een besparing van zo’n 215 miljoen dollar zou moeten opleveren (0,14 USD per aandeel). Voor 2008 behouden we onze winstprognose van 1,60 USD per aandeel. Voor 2009 verlagen we ze tot 1,75 USD per aandeel als gevolg van de stijgende kosten (grondstoffen, financiële lasten).

Koers op het moment van de analyse : 31,98 USD

Kraft Foods is een Amerikaanse voedingsgigant, met een omzet van meer dan 36 miljard dollar, na Nestlé wereldwijd de nummer twee. (Snacks zijn goed voor zowat 29 % van de omzet (koekjes, zoetwaren en chocolade, zoute snacks), kaas vertegenwoordigt 19 % van de omzet, bereide maaltijden 16 % en mayonaise & dressings 15 %. Daarnaast is Kraft ook een sterke speler op de drankenmarkt (hoofdzakelijk koffie).

Deel dit artikel