Analyse
Cadbury Schweppes 9 jaar geleden - dinsdag 6 mei 2008

De groep splitst haar soda- en snoepactiviteiten op.

Opsplitsing van de activiteiten : technische details

De groep splitst haar soda- en snoepactiviteiten op. Het gaat om een ingewikkelde operatie die wijzigingen inhoudt voor de aandeelhouder.  

Als gevolg van de opsplitsing is de aandeelhouder niet langer mede-eigenaar van één onderneming, maar van twee verschillende entiteiten.
We geven een voorbeeld om u beter de modaliteiten van de procedure te doen begrijpen. Als u 100 aandelen Cadbury Schweppes had, dan zult u midden mei een dividend krijgen van 10,5 pence bruto. Op 2 mei werden uw 100 aandelen omgezet in enerzijds 64 aandelen Cadbury plc (het bedrijf dat de  snoepactiviteiten overkoepelt) en anderzijds 36 aandelen die uw belang vertegenwoordigen in de divisie sodawater. Op 7 mei krijgt deze afdeling een notering op de beurs van New York, en op die dat worden uw 36 aandelen omgezet in 12 aandelen Dr Pepper Snapple Group (DPS). Als uw belang geen veelvoud is 25 en als u bijvoorbeeld 165 aandelen Cadbury Schweppes bezit, dan zult u recht hebben op 105,6 gewone aandelen Cadbury plc en op 59,4 aandelen van de divisie sodawater.
Om administratieve moeilijkheden te vermijden zullen beide fracties (0,6 van een gewoon aandeel en  0,4 van een aandeel soda) worden verkocht en de opbrengst daarvan zal midden mei worden gestort. Uiteindelijk zult u in dit geval dus 105 aandelen Cadbury plc krijgen en 59 aandelen soda,  die zullen worden omgezet in 19,67 aandelen  DPS, waarna de fractie van 0,67 aandelen eveneens zal worden verkocht. Uiteindelijk zult u dus 19 aandelen DPS hebben.
Voor de aandelen Cadbury plc is ons advies HOUDEN.
De aandelen DPS gaan we niet opvolgen. VERKOPEN.

Koers op het moment van de analyse : 640,00 pence

De Britse groep Cadbury Schweppes is de grootste snoepgoedfabrikant ter wereld (Dairy Milk, Trident, Stimorol, Lion, Crispy Crunch, Mentos…).

Deel dit artikel