Analyse
Belgacom 10 jaar geleden - maandag 19 mei 2008

De kwartaalresultaten lagen in de lijn van de verwachtingen. Veel vuurwerk moet er in 2008 niet verwacht worden.

Beperkte manoeuvreerruimte

De kwartaalresultaten lagen in de lijn van de verwachtingen. Veel vuurwerk moet er in 2008 niet verwacht worden. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Eerste kwartaal zonder verrassingen. Hoofdzakelijk door de opgelegde tariefverlagingen voel de omzet wel sterker terug dan voorzien (-3 %), maar dankzij de daling van de kosten bleef de rentabiliteit op peil. De winst per aandeel (uitzonderlijke elementen niet meegerekend) bleef, gesteund door de inkoop van eigen aandelen nagenoeg onveranderd op 0,72 EUR. Voor heel 2008 stelt de groep nog altijd een lichte omzetdaling (-1 %) en stabiele marges in het vooruitzicht, volgens ons haalbare doelstellingen. Maar de manoeuvreerruimte is door de overheidsbepalingen hoe dan ook beperkt : de kans bestaat dat de overname van Scarlet door de concurrentieautoriteiten nietig verklaard wordt en dat Proximus veroordeeld wordt wegens misbruik van machtspositie (van 2002 tot 2005). Wat de eventuele privatisering betreft, daarop zouden we niet speculeren. We geloven nooit dat de Belgische staat die 53 % van het kapitaal bezit, de controle aan een buitenlandse operator zal overdragen. En trouwens, de fusies van grote nationale operatoren genereren doorgaans niet veel synergieĆ«n. We ramen de winst per aandeel voor 2008 en 2009 op 2,65 en 2,71 EUR. We houden het aandeel omwille van het hoge dividendrendement (meer dan 5 % netto).

Koers op het moment van de analyse :  30,14 EUR

Belgacom is de grootste telecomoperator in Belgiƫ. De groep is marktleider in vaste telefonie, in mobiele telefonie (Proximus) en in internet (Skynet).

 

Deel dit artikel