Analyse
ASML Holding 9 jaar geleden - vrijdag 9 mei 2008

De bestellingen hebben een historisch dieptepunt bereikt, het herstel is nog niet voor morgen, de daling van de marges lijkt onvermijdelijk.

 Weinig rooskleurige toekomst

De bestellingen hebben een historisch dieptepunt bereikt, het herstel is nog niet voor morgen, de daling van de marges lijkt onvermijdelijk en het aandeel is duur.
VERKOPEN.

De resultaten van het eerste kwartaal vertonen zoals verwacht amper sporen van de trendommekeer in de halfgeleidersector, maar lang zal dat volgens ons niet meer duren. De omzet begint af te brokkelen (4 % lager lag dan in het vorige kwartaal), maar de rentabiliteit blijft (voorlopig) op peil (bedrijfsmarge van 20 %). Op basis van de bestellingen die de eerste drie maanden van dit jaar binnenkwamen, ziet het er voor de rest van het jaar echter somber uit : op 30 maart laatstleden stonden slechts 65 systemen in het orderboekje genoteerd, dat is het laagste peil sinds het tweede kwartaal van 2003, een jaar dat met enorme verliezen werd afgesloten… Voor heel 2008 verwacht de groep een terugval van de verkoopcijfers van 10 %. Volgens ons zit er onherroepelijk een daling van de rentabiliteit aan te komen, te meer omdat er steeds minder lithografiesystemen besteld worden die van de immersietechnologie gebruikmaken. En laten dat nou net de systemen zijn die erg hoge marges opleveren.
We schroeven onze winstverwachtingen voor 2008 terug van 1,30 naar 1,10 EUR per aandeel en voor 2009 van 1,60 naar 1,55 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 19,20 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel