Analyse
UBS 10 jaar geleden - maandag 7 april 2008

De malaise duurt voort: hogere voorzieningen, een verlieslatend kwartaal en een nieuwe kapitaalverhoging. Enkel de komst van een nieuwe voorzitter geeft wat hoop.

Nieuwe kapitaalverhoging

De malaise duurt voort: hogere voorzieningen, een verlieslatend kwartaal en een nieuwe kapitaalverhoging. Enkel de komst van een nieuwe voorzitter geeft wat hoop. Na de (o.i. tijdelijke) koershausse van de voorbije week is het aandeel duur geworden.
VERKOPEN.

Door hoger dan verwachte voorzieningen zal het eerste kwartaal van 2008 afgesloten worden met verlies (4,60 CHF per aandeel). Er komt een nieuwe, voor iedereen toegankelijke kapitaalverhoging, van 15 miljard Zwitserse frank (we komen later terug op de precieze voorwaarden). Die moet de financiĆ«le structuur verstevigen, maar we vrezen dat daarmee nog niet alle problemen van de baan zijn en dat de voorzieningen voor de rest van het jaar zwaarder zullen uitvallen dan hetgeen waarop we tot nu toe hadden gerekend. Rekening houdend met het gestegen aantal aandelen, mikken we voor 2008 nu op een verlies per aandeel van 8,96 CHF i.p.v. 3,31 CHF. Voor 2009 tippen we op een bescheiden winst van 2,14 CHF (voorheen 3,98). We vrezen dan ook dat er geen dividend in cash zal zijn m.b.t. het lopende boekjaar. Het enige pluspunt: er komt een nieuwe voorzitter die waarschijnlijk het licht op groen zal zetten voor een grondige herstructurering (afslanking en misschien verkoop) van de investeringsbank ten voordele van het meer rendabele vermogensbeheer.

Koers op het moment van de analyse : 33,46 CHF

De Zwitserse bankgroep UBS is wereldleider in vermogensbeheer en wil dat ook worden als zakenbank.

 

Deel dit artikel