Analyse
Schnitzer Steel 10 jaar geleden - maandag 14 april 2008

De prijs van gerecycleerd staal ondersteunt de resultaten en de vooruitzichten op korte termijn. Maar vroeg of laat zal de economische vertraging de vraag doen verminderen.

Advieswijziging

De prijs van gerecycleerd staal ondersteunt de resultaten en de vooruitzichten op korte termijn. Maar vroeg of laat zal de economische vertraging de vraag doen verminderen. Na de recente forse koershausse, is het aandeel duur geworden.
VERKOPEN.

Het tweede kwartaal van het boekjaar 2007/2008 (einde 31/08) was stukken beter dan verwacht. De omzet nam met 24 % toe en de winst per aandeel steeg met 35 % tot 1,27 USD. Verklaring : de prijs van gerecycleerd staal (75 % van de omzet) steeg in een jaar tijd met 36 % en die van afgewerkte staalproducten (15 % van de omzet) met 15 %. Hoewel de vraag naar afgewerkt staal in de VS vertraagt, blijven de prijzen hoog. Door de lage dollar valt ingevoerd staal immers nog duurder uit. Op korte termijn blijven de vooruitzichten goed : de lage dollar zal de prijs van Amerikaans afgewerkt staal verder ondersteunen en de vraag naar gerecycleerd staal zit in de lift. Bovendien moet Schnitzer de stijging van de transportkosten (dure olie) gedeeltelijk in zijn verkoopprijzen kunnen doorrekenen. Op langere termijn daarentegen zal de economische vertraging in de VS de vraag en de prijzen onder druk beginnen zetten. Intussen hebben we onze winstramingen opgetrokken, van 4,28 naar 5,00 USD per aandeel voor het lopende en van 4,08 naar 4,31 USD voor het volgende boekjaar.

Koers op het moment van de analyse : 80,32 USD

Schnitzer Steel Industries is een grote Amerikaanse uitvoerder van gerecycleerd staal die ook staal produceert voor de bouwnijverheid en sinds 2003 auto-onderdelen verkoopt in de VS en in Canada.

Deel dit artikel