Analyse
Royal Bank of Scotland 9 jaar geleden - donderdag 24 april 2008

Na een zware winstwaarschuwing en een forse kapitaalverhoging zou de bank zelfs het dividend kunnen opschorten.

Verstevigt zijn kapitaal

Na een zware winstwaarschuwing en een forse kapitaalverhoging zou de bank zelfs het dividend kunnen opschorten. Maar door de ineenstorting van de koers is het aandeel nog altijd goedkoop.
KOPEN.

In het 1ste kwartaal liepen de waardeverminderingen op activa op tot 4,3 miljard pond of 32 pence per aandeel. Daardoor zal het eerste semester verlieslatend zijn en zal 2008 in zijn geheel volgens onze berekeningen met een winstdaling van zowat 80 % afgesloten worden. Dat de waardevermideringen toenemen is behalve aan het erger worden van de financiële crisis, voor een derde te wijten aan de slecht getimede overname van de zakenbankpoot van ABN Amro. Bovendien ziet de retailbank in de VS en in het VK het volume en de kwaliteit van de toegestane vastgoedkredieten teruglopen. Terwijl de groep een maand geleden nog elke kapitaalverhoging uitsloot om haar nochtans reeds kwetsbare financiële situatie te versterken, is een dergelijke operatie nu onvermijdelijk geworden. De bank gaat voor 12 miljard pond nieuwe aandelen uitgeven (11 nieuwe voor 18 bestaande) tegen een prijs die ongeveer 45 % onder de slotkoers van 21/04 ligt. Ze gaat bovendien voor 4 miljard pond activa verkopen, zoals (een deel van) de verzekeringspoot. Drastische maatregelen, die mogelijk niet zullen volstaan : de kans bestaat dat het volgende dividend opgeschort wordt.

Koers op het moment van de analyse : 345, 00 p.

Britse retailbank die sinds 1999 de internationame toer is opgegaan (in 2006 kwam 40 % van de winst uit het buitenland, tegen 15% in 1999) en die haar zakenbankpoot uitbouwt (50 % van de winst 2006).

Deel dit artikel