Analyse
L'Oréal 10 jaar geleden - maandag 28 april 2008

Is L’Oréal dan toch niet zo conjunctuurbestendig als gedacht werd ? Wij verlagen in elk geval onze vooruitzichten.

Tekenen van ongerustheid ?

Is L’Oréal dan toch niet zo conjunctuurbestendig als gedacht werd ? Wij verlagen in elk geval onze vooruitzichten. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Terwijl de omzet op vergelijkbare basis vorig jaar nog met 8 % toenam (meer dan het gemiddelde van de sector), bedroeg de groei in het 1ste kwartaal slechts 5,1 %, en zelfs nul als men rekening houdt met de wisselkoerseffecten. Oorzaak, een terugval in de VS van ±4 % (zonder wisselkoerseffecten) door de economische afkoeling. Normaal gezien mikt L’Oréal vooral op interne groei en een strikte controle van de kosten, genereert een mooie liquiditeitenstroom en toont zich gul voor zijn aandeelhouders (dividend verdubbeld in 5 jaar en inkoop van eigen aandelen ). De groep verstevigt ook geleidelijk haar positie in de groeilanden en kan bogen op een gezonde financiële situatie. Maar als de economische inzinking in de VS verergert of overslaat naar West-Europa (samen ±75 % van de omzet) zal de expansie in de groeilanden (die nu instaan voor 2/3 van de groei en waar de rentabiliteit verbetert) misschien moeten vertragen. Ook al handhaaft de groep haar omzetverwachtingen voor 2008 (+6 à 8 %), wij verlagen onze winstramingen van 3,80 naar 3,60 EUR per aandeel voor 2008 en van 4,20 naar 4,00 EUR voor 2009. Wat de recurrente geruchten betreft over een overname door Nestlé dat 29 % van het kapitaal bezit, die zijn te onzeker om te speculeren.

Koers op het moment van de analyse : 74,33 EUR

De Franse onderneming L’Oréal is de grootste cosmeticagroep ter wereld (consumenten en professionele producten); de groep realiseert ±50 % van haar omzet in Europa en kent een mooie groei in de VS en in de jonge groeilanden.

Deel dit artikel