Analyse
Intel 10 jaar geleden - donderdag 17 april 2008

In het licht van de economische vertraging zijn de kwartaalresultaten en de jaarvooruitzichten van Intel geruststellend.

Steekt de beurs hart onder de riem

In het licht van de economische vertraging zijn de kwartaalresultaten en de jaarvooruitzichten van Intel geruststellend. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De kwartaalresultaten stemden overeen met de verwachtingen wat in de huidige context een hele opluchting was. De groep herhaalde bovendien dit jaar een forse stijging van de marges te verwachten. Onverwacht hoge en uitzonderlijke fiscale lasten en waardeverminderingen duwden de winst per aandeel wel 11 % lager, maar de omzet nam met 9 % toe. Met dank aan de groeilanden, al presteerden ook de rijpere markten behoorlijk. Bemoedigend is ook dat het peil van de stocks bij de klanten onder het gemiddelde ligt, wat erop wijst dat de markt van de halfgeleiders (92 % van de omzet) in goeden doen is, wat niet kan gezegd worden van die van de geheugens (7 %) die met overcapaciteit kampt. Het splinternieuwe productiesysteem dat Intel invoerde met de bedoeling krachtiger producten tegen lagere kosten te fabriceren werpt intussen vruchten af : Intel blijft marktaandelen inpikken van concurrent AMD (die in september 2007 nochtans een nieuw gamma halfgeleiders op de markt bracht) en de groep verwacht voor dit jaar een flinke stijging van de rentabiliteit. Gezien het gevaar dat de vertraging van de Amerikaanse economie de rest van de wereld besmet en de grote volatiliteit van de halfgeleidermarkt blijven wij voorzichtig. We ramen de winst per aandeel voor dit jaar op 1,25 USD en voor 2009 op 1,47 USD.

Koers op het moment van de analyse : 22,13 USD

Intel is een Amerikaans producent van halfgeleiders, nummer één van de wereld, die o.m. 75  % van de markt van microprocessoren in handen heeft.

Deel dit artikel