Analyse
Agfa - Gevaert 10 jaar geleden - woensdag 30 april 2008

Agfa heeft er zoals verwacht alweer een moeilijk kwartaal opzitten. De dure grondstoffen en de zwakke dollar stellen een heropleving van de winst uit, maar de druk op de koers is o.i. overdreven.

Opsplitsing in drie van de baan

Agfa heeft er zoals verwacht alweer een moeilijk kwartaal opzitten. De dure grondstoffen en de zwakke dollar stellen een heropleving van de winst uit, maar de druk op de koers is o.i. overdreven. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

De resultaten in het 1ste kwartaal waren pover (omzet -4,2 % en stabiel zonder wisselkoerseffecten; winst vier keer lager naar 0,08 EUR per aandeel), nog altijd door toedoen van de moeilijke overgang van analoog naar digitaal. Agfa slaagt er niet in haar inkomsten te doen stijgen: de zwakke dollar ondermijnt de competitiviteit en de hoge zilverprijs (een belangrijke grondstof) vreet aan de marges. Dat neutraliseert het effect van de kostenbesparingen en stelt de turnaround steeds verder uit. We blijven dan ook voorzichtig en mikken voor 2008 op een winst per aandeel van 0,555 EUR. De grafische activiteiten (50 % v.d. omzet) doen het iets beter (verkoop +1,5 % zonder wisselkoerseffecten; stabiele marges). De groep probeert nog meer te snoeien in de kosten en gaat zich nu eindelijk indekken tegen de risico's verbonden aan de zilverprijs. Agfa concentreert zich op de operationele prestaties en liet het idee van een opsplitsing varen. Zakenbank Lazard gaat nu de verschillende strategische opties onderzoeken. De zwakke koers sluit een kapitaalverhoging wellicht uit, en dus lijkt de gedeeltelijke verkoop van een divisie niet onrealistisch. Dat geeft het aandeel een licht speculatief tintje...

Koers op het moment van de analyse : 4,95 EUR

Agfa Gevaert is Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale systemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg ontwikkelt.

Deel dit artikel