Analyse
Telefónica 10 jaar geleden - donderdag 6 maart 2008

Telefonica blijft operationeel sterk presteren, maar in het huidige moeilijke klimaat staan we een beetje sceptisch tegenover de hoge ambities van de groep.

Ambitieuze doelstellingen

Telefonica blijft operationeel sterk presteren, maar in het huidige moeilijke klimaat staan we een beetje sceptisch tegenover de hoge ambities van de groep. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Op basis van een mooie omzetgroei van 7,4 % en dankzij de daling van de fiscale lasten zag de Spaanse telecomoperator zijn winst per aandeel in 2007 met 45 % toenemen tot 1,41 EUR. In Latijns-Amerika, dat nu 36 % van de omzet genereert, stegen de globale verkoopcijfers met 14,5 %.
Meest opvallend waren de prestaties in Mexico en Brazilië. In tegenstelling tot zijn Europese concurrenten blijft Telefonica op zijn thuismarkt goed weerstand bieden. Nu is het wel zo dat de reglementering in Spanje iets minder strak is, maar dat neemt niet weg dat de komst van nieuwe concurrenten dit jaar de groep weinig gedeerd lijkt te hebben. Voor 2008 mikt de directie voortaan op een stijging van de omzet van 6 à 8 % en van de bedrijfswinst van 13 à 19 %. Maar de kans dat deze doelstellingen dit jaar (en tussen dit en 2010) niet gehaald worden is niet te verwaarlozen. De Latijns-Amerikaanse activiteiten blijven weliswaar veelbelovend, maar het is moeilijk in te schatten wat de gevolgen van de vertraging van de wereldeconomie zullen zijn op deze de facto kwetsbaarder markten. We laten onze winstramingen voor 2008 en 2009 ongewijzigd op 1,59 en 1,81 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 18,66 EUR

Telefonica is de grootste telecomoperator in Spanje en Latijns-amerika (meer dan 35 % van de omzet 2006). De groep is ook aanwezig in de rest van Europa (25 % van de omzet).

Deel dit artikel