Analyse
Psion 9 jaar geleden - maandag 10 maart 2008

Net zoals vorig jaar zal de omzetgroei wellicht ook in 2008 vertragen. In het licht van de winstverwachtingen vinden we de beurs echter te pessimistisch.

Blijft goedkoop ondanks verlaagde vooruitzicht en

Net zoals vorig jaar zal de omzetgroei wellicht ook in 2008 vertragen. In het licht van de winstverwachtingen vinden we de beurs echter te pessimistisch. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

In de tweede helft van 2007 steeg de omzet met 9 %, maar dat was vooral te danken aan orders die eigenlijk in het eerste semester hadden moeten afgewerkt zijn. Voor het ganse jaar bedroeg de groei slechts 5 % (na 13 % in 2006 en 25 % in 2005). Een groeivertraging die voor een deel te wijten is aan de lage dollar, maar ook en vooral aan de zwakke vraag in de VS (1/3 van de omzet). Desondanks is Psion erin geslaagd zijn bedrijfsmarge op te krikken tot 4,7 %, tegen 3,4 % in 2006. Voor dit jaar lijkt het haussepotentieel ons beperkt. Enerzijds zal ook Europa (50 % van de omzet) getroffen worden door de economische groeivertraging, en anderzijds zijn de besparingen bijna uitgewerkt. De lancering van nieuwe producten, vooral de iKôn, een nieuwe professionele personal digital assistant, kan de marges een nieuwe boost geven, maar we zijn nog erg ver van de 10 % die Psion op middellange termijn beoogt. Die ambitieuze doelstelling lijkt ons gezien de zware concurrentie moeilijk (maar niet onmogelijk) haalbaar. We hebben onze winstverwachtingen dan ook andermaal verlaagd, van 7,11 tot 6,30 pence per aandeel voor 2008 en van 7,72 tot 6,87 pence voor 2009.

Koers op het moment van de analyse : 112,50 pence

Psion is een Brits bedrijf dat zakcomputers voor professionele doeleinden maakt. Deze buitengewoon stevige en krachtige apparaten zijn geschikt voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen zoals (lucht)havens, magazijnen en andere logistieke toepassingen. Ze laten werknemers toe om in situ data in te voeren en ze eventueel online op het netwerk van de onderneming te plaatsen. Grote klanten zijn bijv. Volkswagen, Merck, Nestlé, Deutsche Post en United Airlines.

Deel dit artikel