Analyse
Picanol 10 jaar geleden - donderdag 20 maart 2008

Via investeringen in minder cyclische activiteiten tracht de groep weerstand te bieden in minder florissante tijden. 2008 wordt geen makkelijk jaar.

Advieswijziging

Via investeringen in minder cyclische activiteiten tracht de groep weerstand te bieden in minder florissante tijden. 2008 wordt geen makkelijk jaar. Het aandeel is nu correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Na een beter dan verwachte 1ste jaarhelft, verzwakte de vraag naar weefgetouwen in het 2de halfjaar wegens gewijzigde marktomstandigheden in China (hogere belastingen op ingevoerde weefgetouwen en op uitgevoerde textielproducten). Bovendien verkocht Picanol in verhouding meer (goedkopere en minder rendabele) luchtweefmachines. Dankzij de sterke groei van de verkoop van wisselstukken en van de activiteiten voor derden (ontwikkeling, productie en verkoop van onderdelen en systeemoplossingen voor machinefabrikanten), verdere operationele verbeteringen en besparingen slaagde de groep er toch in om de omzet te stabiliseren (+0,7 %), de winstmarges te verbeteren en de winst met 17,1 % te doen toenemen tot 1,11 EUR per aandeel (wat minder is dan we verwachtten). Het nettodividend wordt teruggeschroefd van 0,24 naar 0,1875 EUR. 2008 wordt een moeilijk jaar in de weefmachinebusiness (sterke afkoeling van de vraag wegens algemene economische onrust, wisselkoersevoluties, maatregelen Chinese overheid). We hebben onze winstramingen dan ook fors verlaagd van 1,73 naar 0,98 EUR per aandeel voor 2008 en van 2,00 naar 1,51 EUR voor 2009.

Koers op het moment van de analyse : 14,25 EUR

Met fabrieken in Belgiƫ, Duitsland en China behoort het Ieperse Picanol tot de belangrijkste bouwers van weefgetouwen ter wereld. De groep investeert veel in onderzoek & ontwikkeling en is gespecialiseerd in hoogtechnologische weefmachines.

Deel dit artikel