Analyse
Fortis 10 jaar geleden - woensdag 12 maart 2008

Het resultaat voor 2007 is conform de prognoses van eind januari. We kijken de toekomst voorzichtig maar met vertrouwen tegemoet.

Geen lijken in de kast

Het resultaat voor 2007 is conform de prognoses van eind januari. We kijken de toekomst voorzichtig maar met vertrouwen tegemoet. Het dividendrendement is aantrekkelijk en het aandeel nog altijd goedkoop.
KOPEN.

Fortis boekte vorig jaar 8,2 % minder winst dan in 2006. Een meerwaarde uit een overdracht volstond niet om de waardeverminderingen en de integratiekost van ABN Amro teniet te doen. De winst per aandeel dook 32 % lager (meer aandelen door kapitaalverhoging). Zonder waardeverminderingen steeg de winst van de bankdivisie met 11 % en die van de verzekeringspoot met 12 %. De integratie van de activiteiten van ABN Amro verloopt zoals gepland. De waardeverminderingen zijn iets hoger dan verwacht maar Fortis gaat uit van een pessimistisch scenario. Door het aanhouden van de financiĆ«le crisis vallen bijkomende waardeverminderingen niet uit te sluiten. En hoewel Fortis globaal genomen goed boert, zullen een paar activiteiten wegen op de winst. Onze vooruitzichten hielden daar al rekening mee en we handhaven onze prognoses voor de winst per aandeel op 2,18 EUR voor 2008 en 3,18 EUR voor 2009. Fortis wilt zich bovendien nog verder versterken : na de toetreding van Ping An tot het kapitaal denkt Fortis nu aan een joint venture met een derde partij. Zo'n project zou alvast het voordeel hebben dat er geen kapitaalverhoging moet komen en dat het dividend buiten schot blijft (het volgende dividend zal o.i. op het huidige niveau blijven : 0,882 EUR netto of een rendement van maar liefst 6 %).

Koers op het moment van de analyse : 14,89 EUR

Fortis is een Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar die vooral in de Benelux actief is en zijn model van bankverzekeringen zowel in de rest van Europa als in Aziƫ wil ontwikkelen.

Deel dit artikel