Analyse
Santander 10 jaar geleden - maandag 18 februari 2008

Mooie resultaten en dividendrendement van 5,6 % bruto. De Spaanse groep is goed toegerust om de turbulenties in de sector het hoofd te bieden.

Lonende strategie, gezonde financiƫn

Mooie resultaten en dividendrendement van 5,6 % bruto. De Spaanse groep is goed toegerust om de turbulenties in de sector het hoofd te bieden en het aandeel blijft goedkoop.
KOPEN.

De bankgroep boekte vorig jaar 19 % meer winst en overtrof daarmee onze verwachtingen. Het brutodividend wordt tot 0,65 EUR opgetrokken en levert een rendement van meer dan 5 % op . De verliezen in de VS (Santander verwierf eind 2005 zowat 25 % van de aandelen van de bank Sovereign die door de subprimecrisis 50 % in waarde daalden) werden gecompenseerd door de meerwaarden op de verkoop van activa (vastgoed, een pensioenbeheerder in Latijns-Amerika en de participatie in Intesa SanPaolo). Als we deze eenmalige elementen buiten beschouwing laten, steeg de winst zelfs met 21 % dankzij een stikte controle van de kosten en een stijging van de marges in alle activiteiten. En 2008 belooft goed te worden : in januari verkocht de groep de rest van haar vastgoedbezittingen (meerwaarde van 0,09 EUR per aandeel) en haar solide financiĆ«le situatie stelt haar in staat om de mogelijke verslechtering van de situatie op de kredietmarkt (verhoogd risico op wanbetalingen) en eventuele onvoorziene problemen het hoofd te bieden. Wij rekenen voor 2008 op 1,58 EUR winst per aandeel, dat is een stijging met 12 % terwijl de groep op 15 % mikt.

Koers op het moment van analyse : 11,62 EUR

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey de Europese bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 op de wereld. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

Deel dit artikel