Analyse
BP 10 jaar geleden - donderdag 7 februari 2008

Het 4de kwartaal was niet veel soeps, maar er lijkt een herstel aan te komen : de productie neemt eindelijk weer toe, de herstructurering staat op de rails en het kwartaaldividend wordt gevoelig opgetrokken.

Kwartaaldividend stijgt met 30 %

Het 4de kwartaal was niet veel soeps, maar er lijkt een herstel aan te komen : de productie neemt eindelijk weer toe, de herstructurering staat op de rails en het kwartaaldividend wordt gevoelig opgetrokken. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

Hoewel de olieprijs 50 % hoger lag dan een jaar eerder, is de winst per aandeel in het laatste kwartaal van 2007 zoals verwacht met 5 % gedaald. Dat was te wijten aan het verlies in raffinage en distributie als gevolg van de herstelwerkzaamheden in twee raffinaderijen in de VS (de sluiting ervan zou de winst vorig jaar met 2,5 miljard dollar afgeroomd hebben). Met haar nieuwe reorganisatieplan dat o.m. voorziet in een striktere controle van de dochtermaatschappijen, hoopt de directie dergelijke tegenslagen te vermijden. In de zware industrie ligt een ongeluk echter in een klein hoekje. De resultaten stemmen ons intussen hoopvol : de productie is opnieuw aan het stijgen en de doelstellingen 2012 (productie +1,5 % per jaar) worden gehandhaafd en met meer dan 100 % ligt de vernieuwingsgraad van de reserves, een indicator voor de groei op lange termijn, hoger dan bij de meeste concurrenten. Dat het kwartaaldividend met 30 % stijgt, bewijst alvast dat de directie gelooft dat de activiteiten voldoende liquiditeiten zullen genereren. Voor 2008 schatten wij het brutodividendrendement op 5,1 %. De winst per aandeel ramen we voor 2008 op 52,17 p. en voor 2009 op 50,7 p. (daling olieprijs).

Koers op het moment van de analyse : 544,50 p.

De Britse groep BP is  wereldnummer 2 voor olie en gas. Ze si actief zowel in exploratie en productie als in raffinage en distributie.

Deel dit artikel