Analyse
Fortis 10 jaar geleden - maandag 28 januari 2008

Hoewel wat laat heeft de groep nu voor meer transparantie gekozen, belooft ze een stabiel dividend en neemt ze de vrees voor een kapitaalverhoging weg. Uit voorzichtigheid schroeven we onze winstramingen terug.

Dividend blijft behouden

Hoewel wat laat heeft de groep nu voor meer transparantie gekozen, belooft ze een stabiel dividend en neemt ze de vrees voor een kapitaalverhoging weg. Uit voorzichtigheid schroeven we onze winstramingen terug, maar het aandeel blijft goedkoop.
KOPEN.

Fortis heeft de puntjes op de i gezet in verband met de resultaten 2007 en maakt bekend dat de voorzieningen te wijten aan de financiële crisis 1 miljard euro meer zullen bedragen dan voorzien. Het ziet er evenwel naar uit dat de situatie onder controle is : de groep beweert dat ze stevig genoeg staat en dat ze geen behoefte heeft aan een nieuwe kapitaalverhoging (die de winst per aandeel nog meer zou doen verwateren). Het dividend blijft bovendien behouden op 0,9675 EUR netto, hetzelfde peil als vorig jaar (vóór kapitaalverhoging). Wij blijven echter voorzichtig want de financiële crisis is nog niet gedaan – er zullen dus bijkomende voorzieningen moeten aangelegd worden – en de integratie van de in 2007 overgenomen activiteiten van ABN Amro moet aangepakt worden. Wat 2007 betreft, hebben we onze winstraming omwille van de mooie meerwaarde op de verkoop van Spaanse verzekeringsactiviteiten maar licht teruggeschroefd (van 2,87 EUR per aandeel naar 2,64 EUR). Voorzichtigheidshalve verlagen we ze ook iets voor 2008 (van 2,29 naar 2,18 EUR), maar voor 2009 laten we ze ongewijzigd op 3,18 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 13,26 EUR

Fortis is een Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar die vooral in de Benelux actief is en zijn model van bankverzekeringen zowel in de rest van Europa als in Azië wil ontwikkelen.

 

 

Deel dit artikel